Обележен Међународни дан знаковног језика и Недеља глувих

Поводом Међународног дана знаковног језика и Недеље глувих, др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, организовала је пријем за представнике Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа.

Град Крагујевац ће кроз нову Стратегију социјалне заштите предложити формирање регионалног радног центра који ће омогућити запошљавање особа са инвалидитетом по моделу социјалног предузетништва.

Град Крагујевац представља пример добре праксе захваљујући Удружењу глувих и наглувих Шумадијског округа у Крагујевцу, које обезбеђује породичну подршку, образовање, запошљавање, промотивну кампању и бројне пројектне активности, рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

У плану је израда нове четворогодишње Стратегије социјалне заштите, у којој ће акценат бити на помоћи најстаријим члановима удружења који немају породичну подршку, као и ангажовање персоналног асистента, особе која зна знаковни језик.

Локална самоуправа ће, кроз будућу Стратегију социјалне заштите, предложити формирање регионалног радног центра који ће омогућити запошљавање особа са инвалидитетом по моделу социјалног предузетништва.

Ове године, поред локалних и националних пројеката, Удружење је добило и европски Рилоуд програм, у оквиру кога је израђена мобилна апликација за брзи позив служби Хитне помоћи и полицији, а предвиђена је и едукација здравствених радника.

Радионице знаковног језика део су онога што раде, како би се глуви и наглуви осећали равноправно са осталим грађанима.

Сарадња Удружења глувих и наглувих са локалном самоуправом наставиће се и у наредној години, а у плану је да Град, за подршку овом удружењу, из локланог буџета издвоји милион и по динара.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *