Оптималан рок за сетву пшенице после 10. октобра

Препоручени рок за почетак сетве пшенице и јечма у Србији је после 10. октобра изјавио је стручњак за ратарство Мирослав Малешевић.

Он је истакао да би ратари пре тога требало да припреме њиве и да би било добро, због бољих и уједначених приноса, да се сетва на свим пољопривредним површинама заврши за три недеље до месец дана.

Климатске промене утицале су и на промењену слику јесени.

Некада је октобар и уопште период  јесени обиловао падавинама, што последњих година није случај.

За нама је неколико сушних јесени, па је општи савет стручњака за ратарство да се не жури са сетвом док се претходно добро не припреми површина која ће бити под културом, јер нису исти услови на земљишту које је својевремено било пуно влаге и садашњи када је суво.

Некадашњи ритам радова на пољопривредним газдинствима који су српски ратари усвајали вековима и генерацијама од својих предака, по свој прилици мораће да се мења у складу са климатским условима.

У земљама запада приноси су већи јер се посебно обраћа пажња на припрему земљишта и право време сетве.

Агрономи константно скрећу пажњу ратарима да следе савете који су искључиво орјентисани ка томе да је квалитет вишеструко битнији од кванитета.

Препорука  да се поштују рокови који су нешто померени у односу на некадашње неће нашкодити домаћинствима.

Малешевић каже да ће благо одлагање бити корисно јер ће и пољопривредници који су сада заокупљени брањем кукуруза имати времена и да тај посао обаве пре сетве пшенице.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *