Обележен Светски дан борбе против дрога

Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге и ове године Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са бројним партнерима, обележио је дељењем едукативних материјала у Делта парку.

Циљ је, кажу, промоција здравих стилова живота.

Институт за јавно здравље Крагујевац у циљу превенције злоупотреба дрога током читаве године спроводи многобројне здравствено васпитне активности у виду јавних манифестација, предавања, трибина, радионица за децу и њихове родитеље.

Једна од акција је и дистрибуција едукативног материјала грађанима, која је организована у Делта парку Крагујевац.

Циљ обележавања Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге је скретање пажње јавности на штетне ефекте дрога и указивање на значај мобилисања целокупног друштва за укључивање у активности на сузбијању њиховог коришћења.

Особе које су под дејством дрога склоне су самоповређивању, али и повређивању других, најчешће због неправилног руковања опремом за рад.

Из тог разлога се код ангажовања особа на радним местима са повећаним ризиком, проверава да ли кандидат користи дрогу и то на прегледима пре заснивања радног односа, али и на периодичним прегледима.

У свету је око 230 милиона људи бар једном током живота конзумирало дрогу, а око 200 хиљада људи годишње умире од последица њене употребе.

Коришћење дрога је не само здравствена претња већ и значајан социо економски терет широм света.

Према резултатима Националног истраживања спроведеног 2014. године у Србији, најчешће коришћена илегална дрога је канабис, чија је употреба бар једном у животу забележена код 7,7 одсто становништва узраста од 18 до 64 године живота.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *