Обележена недеља борбе против глаукома

Офталмолошка клиника Клиничког центра у Крагујевцу организовала је превентивне и контролне прегледе у недељи борбе против глаукома.

Процељује се да проблем са глаукомом има 1 одсто укупног становништва. Најподложнији оболевању су старији суграђани.

Иако на почетку болест нема виднијих симптома пацијенти се у одмаклој фази жале на висок очни притисак.

Лекари упозоравају да се пацијенти који имају сумњу на глауком јаве офталмологу.

Испред офталмолошке ординације у Клиничком центру, на преглед се чека стрпљиво, јер се, како наводе пацијенти који имају потешкоће са високим очним притиском – исплати.

Велики број пацијената збрињавају по два лекара офталмолога. Контролишу вид, очно дно, мере очни притисак.

Глауком се развија полако и неприметно. Никакав знак да је дошло до оболеваља ока не указује на глауком у почетној фази. Према статистици глауком више угрожава жене.

Пацијенти који болују од глаукома редовно долазе у офтамолошку клинику јер су контроле подједнако важне као и превентивни прегледи. У том случају котролише се прогресија болести али и прописана терапија.

Иако се сада сви прегледи заказују електронским путем код изабраног лекара, медицинске сестре које раде у лекарским ординацијама кажу да пацијенти долазе и лично како би проверили има ли слободних термина за прегледе.

У недељи борбе против глаукома веома је важно обавити превентивне прегледе офталмолога који наводе да постоје ризичне групе пацијената код којих може да дође до оболевања.

У недељи борбе против глаукома офталмолози Србије организују превентивне прегледе грађана који болују од ове болести или имају сумњу на глауком.

У амболанту за офталмолошке прегледе Клиничког центра у Крагујевцу могу да дођу петка од 12 до 14 часова и преконтролишу очни притисак.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *