Петнаест година од убиства премијера Ђинђића

Навршило се тачно 15 година од убиства премијера Србије и лидера Демократске странке, доктора Зорана Ђинђића које се догодило на данашњи дан испред зграде Владе Републике Србије 2003. године.

Крагујевачки Градски одбор ДС-а полагањем венца покрај спомен плоче убијеном премијеру у улици др Зорана Ђинђића обележио је годишњицу његове смрти.

Том приликом чланство је навело да ни данас није откривено ко је пре три године уклонио оригиналну таблу са спомен места у Крагујевцу.

Први некомунистички градоначелник Београда, после 1945. године, лидер Демократске странке, коју је са још 12 интелектуалаца обновио 1989. године, један од вођа свих протеста опзозиције и грађана током 90–тих, према оцени америчког “Тајма” један од 14 водећих европских политичара трећег миленијума, професор доктор Зоран Ђинђић убијен је испред зграде Владе 12. марта 2003. године.

Убиству тадашњег премијера претходило је неколико покушаја атентата. Политичка позадина ни данас није расветљена.

У годинама које су уследиле, Србија пролази кроз политичке промене, спајање и распадање бројних коалиција, а убијеном премијеру на прагу државе, односно испред зграде Владе скоро у свим већим градовима подижу се спомен плоче и улице добијају име Зорана Ђинђића.

Последњих неколико година, спомен обележја се уништавају, а ни Крагујевац није био поштеђен истог вандалског чина, када је пре три године уклоњена оригинална спомен табла.

Починиоци нису пронађени, због чега су чланови Градског одбора Демократске странке изражавају огорчење. Традиционално, окупили су се да одају пошту убијеном лидеру странке.

Петнаест година након убиства Ђинђића његова странка у никад тежем положају у својој историји. На последњим изборима за Београд, на чијем челу је пре двадесети једну годину био Ђинђић, ДС данас остаје испод цензуса, што је био и разлог да руководство поднесе оставке.

Неколико сати након политичког убиства које је одјекнуло широм света у Србији је уведено ванредно стање. Током акције “Сабља” широм земље ухапшено је 11.665 особа, међу којима је било партијских функционера, високих војних официра, носилаца правосудних функција и естрадних звезда.

За његово убиство на 40 година затвора осуђен је официр ЈСО Ресора државне безбедности Звездан Јовановић. На исту казну за организовање убиства осуђен је и командант ЈСО Милорад Улемек.

Зоран Ђинђић сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду, уз присуство 70 страних државних делегација и стотине хиљада грађана које је повео у последњу масовну уличну шетњу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *