Објављена фотомонографија „Естетика воде“

Фотомонографија „Естетика воде“ Зорана Драгољевића Жоржа недавно је изашла из штампе.

Ова књига коју је одобрила стручна комисија, нашла се међу 20 наслова различитих жанрова који су изабрани на Конкурсу који су Кораци објавили почетком прошле године, те је и штампана под покровитељством ове установе културе.

Због пандемије корона вируса са штампом касни још неколико књига које ће ускоро бити објављене, а књижевницима предстоји нови кокурс који ће бити расписан на Светог Саву.

Заинтересовани аутори се могу пријавити у року од 30 дана.

Фотомонографија „Естетика воде“ Зорана Драгољевића Жоржа садржи 127 уметничких фотографија у колору, али и црно-белој техници.

Фотографије на којима је главни мотив вода, коју је аутор видео из различитих углова, подељене су у неколико поглавља – И би вода, Графика и поетика воде, Вода кроз снег и лед, Небо у води, Флора и воде, Трулеж и живот, Дан на води и Брод на води – налазе се пред фотографима и љубитељима уметничке фотографије.

Тема и естетика воде су универзалне, као и еколошка епска димензија и брига о самој води, наводи аутор Зоран Драгољевић.

Вода је инспирација и најважнији ресурс у животу планете: Аутор је, оком уметника, приказао воду као насушну потребу за опстанак живота.

Дестинације на којима су настале фотографије су различите – од Шумадије, преко града Крагујевца, до Дунава и равног Баната.

Два ауторска текста баве се, са различитих аспеката, Драгољевићевом уметничком фотографијом. „Материја прима – предуслов живота, уметност и документ“ Татјане Милосављевић и „Мистична димензија Драгољевићеве фотографије“ који потписује Светлана Ракић.

У плану је да фотомонографију „Естетика воде“ прати и истоимена поставка фотографија која ће бити избор из целог опуса фотографија из аналогне и дигиталне ере у периоду од 1998. до 2019. године.

Уколико епидемиолошка ситуација буде стабилна, планирано је да изложба буде отворена на Дан града Крагујевца – Ђурђевдан.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *