Обнова првих фасада у Крагујевцу

Град Крагујевац расписао је јавни позив за извођење радова на обнови 22 фасаде у централном градском језгру.

Извођачи који желе да конкуришу за посао могу да се јаве до 30. марта.

У првој фази радиће се обнова најрепрезентативнијих здања, а како су у самом центру града сконцентрисане зграде различитих архитектонских стилова из различитих епоха то ће, како најављује градоначелник Никола Дашић, цео процес надгледати Завод за заштиту споменика.

Пролећно уређење града ове сезоне обележиће одавно неопходно обнављање фасада.

Пројектом су обухваћене зграде под заштитом Завода за заштиту споменика културе, у улицама Краља Петра Првог Карађорђевића, Краља Александра Првог Карађорђевића и 27. марта.

Град Крагујевац је у јануару ове године добио старатељство за спровођење мера заштите на девет објеката за просторно културно историјску целину – „Старо градско језгро“ и покренут је поступак набавке.

Посао ће надгледати стручне службе.

Ако је током 20. века Крагујевац од 50-тих до 90-тих имао најбржи градитељски узлет, сигурно је, да је током двадесетих и тридесетих година прошлог века тај узлет био најлепши, јер из тог периода датирају стилски најлепше грађевине.

Тада је зграда главне градске пијаце рађена по узору на париску, а Хиподром на дрезденски.

У то време, између два светска рата, Краљевина Југославија је плански окупљала најбоље архитекте задужујући их да пројектују јавне зграде и државна здања као монументалне грађевине, које се подсећамо, користе и сто година касније.

Свака од времешних грађевина носи занимљиве приче својих градитеља, власника, станара, данас корисника и закупаца простора.

Већина је настала у златно доба градитељства у Крагујевцу између два светска рата.

Дуж централне градске четврти много је нанизаних здања, чија се лепота и не види од зуба времена, али и неодржавања.

И остале зграде из централног градског језгра, имају оронулу спољашност под теретом реклама и клима уређаја, које ни у једној европској метрополи не смеју да доминирају над грађевином и не могу се видети.

У пројекат обнове фасада град улази после Београда и Чачка који су новцем из градског буџета умили лице свог центра и истакли лепоту екстеријера.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *