Обуке и посао за око 80 незапослених Крагујевчана

За 80-ак незапослених из Крагујевца, од којих 45 жена, који се налазе дуже од 10 година на евиденцији Националне службе за запошљавање, или спадају у категорију теже запошљивих, обезбеђено је око 57 хиљада евра за спровођење иновативних решења у области локалне политике запошљавања.

Крагујевац је, кроз пројекат „Каријерна акција за нове послове“, једна од осам локалних самоуправа у Србији за коју је Министарство за рад, борачка и социјална питања, уз техничку и финансијску помоћ глобалног програма Немачке развојне сарадње, обезбедило укупно 400 хиљада евра за запошљавање на локалном нивоу.

У оквиру пројекта „Подршка Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у пилотирању иновативних решења за запошљавање“ Крагујевац је једна од осам локалних самоуправа у Србији које су добиле значајна финансијска средства, а која ће кроз пројекте и саветовања незапослених, бити утрошена у области локалне политике запошљавања.

Од 14 хиљада незапослених у Крагујевцу, 50 процената чине особе са средњим или нижим степеном образовања, затим старији од 45 година и особе које дуже од 10 година чекају на запослење на евиденцији Националне службе.

Преко овог пројекта, око 80 незапослених добиће прилику да кроз саветовања и обуке код послодавца буду оспособљени и спремни за тржиште рада.

За пројекат „Каријерна акција за нове послове“ одобрене су 42 хиљаде евра.

Један од предуслова за пријаву на овај конкурс је добро спровођење акционих планова за запошљавање. Кроз локални акциони план града Крагујевца од 2021. до 2023. године, запослено је око 80 особа, путем програма самозапошљавања и јавних радова.

Све обуке и разговори одвијаће се у просторијама крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање, као и у просторијама Бизнис иновационог центра.

Реализација пројекта траје шест месеци, а укупно ће за запошљавање у Крагујевцу бити утрошено 57 хиљада евра.

Поред Крагујевца новчана средства су добили Књажевац, Пирот, Нови Пазар, Врање, Бач, Врњачка Бања и Ћићевац.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.