Очување менталног здравља од великог значаја

Грађанима који су током трајања полицијског часа усамљени, имају осећај страха, психолошке проблеме помаже тим стручњака који дежура поред телефона Саветовалишта за ментално здравље.

У време забране кретања потребно је на сваки могући начин очувати ментално здравље људи.

Број телефона 500 – 100 отворен је за сва питања и савете за грађане који имају потешкоће у превазилажењу новонастале сиутације.

Останак код куће је најзначајнији адут да се победи епидемија коронавируса, јер смањењем социјалних контаката могућност заразе сведена је на најмању меру.

У време трајања ванредног стања, многи људи се суочавају са самоћом,страхом, неизвесношћу, тугом, нерасположењем, и великом забринутошћу када је реч о инфекцији вирусом Ковид-19.

Психијатри и психолози свакодневно саветују грађане који су склони депресији, мелалхолији и анксиозности.

Узнемирени и људи који тешко превазилазе новонасталу ситуацију могу да се јаве стручњацима који ће им помоћи да превазиђу нарушено ментално здравље.

Потпуно здрав део популације који никада није имао проблем са менталним здрављем током ванредног стања суочава се са новонасталим проблема.

Људи се често жале на несаницу, страх а многи испољавају и љутњу и нервозу.

Редови испред поште и апотека, куповина у трговини, ношење заштитне опреме и појачана дезинфекција код многих људи изазивају нервозу и негодовање.

Психијатри саветују како да се на најбољи могући начин превазиђе проблем са којимм се суочава цела планета.

Универзални савети који се односе на очување менталног здравља су добро познати, а већина грађана требало би да их свакодневно примењује.

Време проведено у породичном кругу, дружење са кућним љубимцима, уређење кућног простора, радови у дворишту или на тераси, прелиставање породичног албума, гледање филмова, слушање музике и читање омиљених књига најбоља су препорука за очување менталног здравља у кућној изолацији.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *