Од 1. јануара поскупљење воде, смећа, паркинга, пореза

Одборничка већина усвојила је предлог одлуке о измени ценовника комуналних услуга који ће важити од 1. јануара 2021. године.

То значи да ће Крагујевчанима стизати већи рачуни за воду, овоз смећа, а поскупела је и тарифа за паркинг, као и порез што је већ раније одлучено.

Представници комуналног сектора који су затражили поскупљење тврде да је један од разлога за повећање цена, тај што се цене ових услуга нису мењале шест година у Крагујевцу, док одборници из опозиционих редова кажу да стандард грађана не може да издржи нова поскупљења.

Образлажући предлог новог ценовника услуга директор Јавног комуналног предузећа Шумадија Крагујевац, Немања Димитријевић је рекао, да поскупљење као мера никада није популарно и никада му није време.

Он је навео да се цене комуналних услуга нису мењале шест година, а да је последњих година вишеструко увећано много чинилаца који утичу на пословање.

Димитријевић је рекао да је некада ово предузеће одвозило и депоновало 100 хиљада тона отпада и грађевинског материјала, а  данас је та количина 190 хиљада тона, што значи да је 80 посто повећан обим посла.

Уз то, поскупела је електрична енергија, а повећана је и цена рада.

Предлаже се и нова цена паркинг тарифе која се до сада плаћала 55, убудуће 78 динара.

Јавно комунално предузеће Водовод и канализација дневно производи 55 милиона литара воде, односно 20 милијарди литара пијаће воде на годишњем нивоу, а основна хемикалија хлор је три пута поскупела у последњих шест година, колико се није мењала цена воде, наводи директор ове фирме као основни аргумент за измену цена.

Одобрници опозиције су негодовали због предлога ове одлуке.

Наводе о задужењу од 15 милиона евра Јавно комуналног предузећа Шумадије, директор Димитријевић је демантовао и рекао да је тренутни дуг ове фирме 760 милиона динара,као и да су град Крагујевац и ова комунална фирма из сопствених средстава, кредита и буџета непрекидно улагали у обнову опреме и механизације.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

2 thoughts on “Од 1. јануара поскупљење воде, смећа, паркинга, пореза”

  1. Ko diktira uvećanje cena činilaca koji utiču na povećanje cena komunalnih usluga?Gorivo ?Struja?Količina smeća?Šta uostalom znači nije menjana cena ?Pa ni evro nije skočio a valjda ako su podigli plate to treba da bude povećanje standarda.Zašto porez na imovinu koja ti ništa ne zaradjuje?Stan u kojem živiš nije poslovni prostor.OLOŠI

  2. Pa zar u doba epidemije kada su mnogima umanjena primanja ili su ostali bez posla ovoliko podizu namete gradjanima…

    Skuplje, jace, bolje, za njihovu decu…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *