Од 1. јануара закон за ангажовање кућних помоћница, радника на градилиштима

Већ од јануара наредне године, могућа је примена Закона о поједностављеном ангажовању радника за за помоћ у кући, чување деце, у грађевини или помоћних радника у туризму, угоститељству, изјавио је за РТК, представник НАЛЕД-а, Иван Радак.

Он је додао да је крајем јула Влада Републике Србије позвала ову организацију да настави са разрадом већ постојећег софтвера и формирала Радну групу, јер после добре примене Закона на сезонске раднике у пољопривреди, сада држава намерава да рад на хиљаде ангажованих људи у Србији, из сиве зоне преусмери у легалне токове.

Висок ниво нелегално ангажованих људи, углавном за послове који се односе на помоћ у кући, чување деце, радника који помажу при кречењу или изградњи индивидуалних објеката следећи је корак државе на путу ка потпуном елиминисању сиве економије.

Новим законским решењем само ће се применити пракса која се последњих годину и по дана показала као добра на ангажовању сезонских радника на пољима.

Процењује се да ће десетине хиљада радника бити уведено у легалне токове.

Софтвер за функционисање овог модела већ постоји. У протеклих годину и по дана од почетка примене Закона, кроз апликацију се пријављују сезонци који раде у пољопривреди.

Ангажовано је 37 хиљада радника, што је у државну касу по основу наплаћених пореза и доприноса додало 3,3 милиона евра, односно близу 400 милиона динара.

Представници НАЛЕД-а који раде идејно решење апликације кажу да би примена могла да се очекује од 1. јануара следеће године.
Потребно је уклопити параметре јер није исти обрачун пореза у пословима пољопривреде и, рецимо, грађевине.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *