Oд 1. септембра у 4 школе у Крагујевцу једносменска настава

Крагујевачким ученицима остало је нешто више од месец дана летњег распуста, током којег ће сигурно део слободног времена испунити на шумаричком језеру у „Авантура Парку“. 

Од 1. септембра  у 10 школа на подручју Шумадијског округа, односно 4 на територији Крагујевца уводи се пилот програм једносменског рада који ће заживети у 240 школа у Србији.

Стратегијом развоја образовања, односно реформом која се спроводи неколико година предвиђено је да се од школске 2020. једносменска настава организује у свим школама у земљи.

Основне школе: „Светозар Марковић“, „Ђура Јакшић“, „Јулијана Ћатић“ у Страгарима и „Срета Младеновић“ у Десимировцу прве ће организовати целодневне активности за ученике.

Увођење једносменског рада у српским школама очекује се од наредне школске године, а наступајућа школска за месец дана требало би кроз пилот пројекат да обухвати првих 240 образовних установа у земљи.

Овакав систем рада већ је и без званичне реформе спроведен у одређеном броју школа.

Једно је сигурно. Оне које имају рад у две смене, мораће од 1. септембра да се полако припремају за једносменски рад.

Новина је део Стратегије и њеном применом очекује се да покаже корисне ефекте које је Министарство проценило.

То је могућност да дете у току дана све школске обавезе, укључујући и писање домаћег рада, заврши у школи.

Ваннаставним активностима такође би обавезно време било у току једне смене, али под кровом школе.

Безбедност ученика била би већа, а и фонд часова наставника.

Коренитој новини ипак се оставља време од целе школске године да заживи у пракси.

Односно првих 240 школа у Србији првог септембра почеће рад по новом систему.

Раније је министар просвете потврдио да српски образовни систем иде у правцу једносменског рада, али и да је и даље велики проблем неусаглашеност просторних капацитета у школама широм Србије.

Једносменску наставу предвиђала је и стара Стратегија образовања али је недостајала мрежа школа.

На основу мрежа били би решени организациони проблеми, укључујући и како решети питање простора.

На подручју Шумадије и Поморавља од 1. септембра у 10 школа биће и јасније како ће систем функционисати.

Поред ове новине, у школској 2019 – 20. из календара распуста брише се и мали новембарски распуст, односно само током државног празника Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра неће се похађати настава.

Што се тиче Ускршњег, или априлског распуста он остаје и даље у календару од 13. до 20. априла као време одмора за ђаке.

За ученике 4 крагујевачке школе који од 1. септембра крећу у школу у једносменској настави наредна школска година биће права авантура.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Oд 1. септембра у 4 школе у Крагујевцу једносменска настава”

  1. Moj komentar na jednosmensku nastavu – katastrofa! A zasto, verovatno se pitate? Zato sto dolazim iz zemlje sa takvim sistemom obrazovanja. Samo gube vreme u skoli, jos vise se zaglupljuju deca, nad njima se vrsi celodnevna propaganda, otudjuju se od roditelja, postaju sve vise gojazni i imaju vise problema sa kicmom. Vannastavne aktivnosti nisu one koje roditelji ocekuju, vec je to cista propaganda. Nemam uvid u to sta moje dete uci, a uce na primer o svetskim humanitarnim organizacijama za koje svi mi dobro znamo za sta sluze. Skola je postala vrtic da bi roditelji postala i ostala jeftina radna snaga onima kojima treba. Po meni, mnoga zla su nas zadesila u nasim zivotima, ali je ovo jedno od najvecih i najpametnije bi bilo da se narod odmah pobuni. Ali, ne vredi, mozgovi su vec isprani, i niko ne zeli da cuje iskustvo onog cije je inteleigentno dete postalo glupo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *