Од хиљаду локалитета Винчанске културе у Шумадији истражено само 0,05 одсто

Арехеолошко налазиште Градац у Баточини, иначе под заштитом државе као културно добро од великог значаја, уз недавно промовисан материјал пронађен на врху Јерининог брда, има велики туристички потенцијал, сматра Марко Грковић, директор Завода за заштиту споменика културе.

Грковић наводи да је због близине два ауто пута сама локација изузетно повољна за организоване посете и привлачење посетилаца.

Према његовим сазнањима ради се на туристичкој понуди археолошког локалитета која се тренутно оплемењује анимацијом, односно визуелном рекострукцијом античког града и остацима који се не виде на локалитету.

Грковић каже да је само 0,05 одсто истражених локалитета Винчанске културе од преко хиљаду колико их има у Шумадији.

Пандемија корона вируса није само изменила садашњи, већ је бацила у сенку и прошли живот на Земљи.

Недавна промоција археолошког материјала из Јерининог града, да није било короне чула би се јаче и видела не само у научним круговима, већ и јавности уопште.

У измењеним околностима протекла је у Дому културе „Доситеј Обрадовић“ у Баточини крајем прошле године и привукла пажњу.

Јеринино брдо у селу Градац открива остатке средњовековног града, док се у подножју налази палеолитска пећина, један од најзначајнијих споменика праисторије.

Шумадија  је пребогата траговима живота који сежу до праисторије.

Данашњи становници овог подручја још увек се нису упознали са цивилизацијама које су живеле овде раније и не слуте колико их је живело и нестало са нашег подручја.

Пандемија корона вируса  прекинула  је и заједничке међународне археолошке пројекте које је Завод за заштиту споменика културе радио у сарадњи са колегама из Сједињених Америчких Држава.

Такви пројекти су били драгоцени, јер је иначе археологија веома скупа и спора наука чак и у време када има новца, а нема пандемије.

Ипак, да би држава богата археолошка налазишта поставила на нове туристичке мапе, неопходан је јасан план и јасно опредељење новца за те сврхе.

Могуће је и јавно приватно партнерство из кога би биле задовољене све стране.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.