Један од најрадоснијих хришћанских празника – Божић, је на прагу.
Након 40 дана поста и духовног припремања за прославу рођења Исуса Христа, православни верници се ужурбано труде да гастрономском понудом обогате своју божићну трпезу.
На градским пијацама је све спремно за предстојеће празнике, понуда је богата, а потражња на нивоу из ранијих година.
Ситна киша у Крагујевцу није омела суграђане да почну са куповином намирница за Бадњи дан и Божић.
Понуда на пијаци је богата – од разноврсних, маштовито израђених аранжмана бадњака, воћа, поврћа, коштуњавог воћа, речне и морске рибе, све до укусних понуда комшија у месари.
Цене се, кажу, не разликују од прошлогодишњих.
Мало се мерка, доста се и купује, а већина продаваца се сложила да се веће гужве тек очекују.
За Бадње вече неће изостати риба, било да је спремљена у кухињи вештих домаћица или купљена готова.
Цена свеже рибе је различита – за свежег шарана треба издвојити 350 динара по килограму, а за пастрмку 500 динара.
Цена залеђене рибе је шаренолика – ослић кошта од 360 до 420 динара по килограму.
Скуша се може наћи за 330 динара, док се цена плодова мора, шкарпина, лососа и крабе креће до 1300 динара.
На Божић се традиционално, већина суграђана спрема да мрсни период започне, између осталог, прасећим и јагњећим печењем.
Понуда месаре „Котленик“ је прилагођена дубини свачијег џепа.
На пример, за свињски бут треба издвојити 419 динара, а за свињски филе – 599 динара. Килограм прасетине је 495 динара, а јагњетине – 619.
За оне који желе да уживају у храни коју припремају професионалци – на услузи је позната и незаобилазна печењара „Библиотека код Милутина“ која има богату понуду и за посну и за мрсну трпезу.
Посла има, кажу и превише…
У ишчекивању једног од највећег хришћанског празника – рођења Исуса Христа, поред трпезе на којој, верујемо неће мањкати гастрономских умећа домаћица, не заборавимо да празник дочекамо у духовној радости, љубави и слози из које произилази свако добро.
Извештава новинар РТК Милица Раденковић.