Од јануара друга стопа пореза на имовину?

Уколико одоборници Скупштине града прихвате предлог одлуке о висини стопе пореза на имовину, онда ће од 1. јануара пореско оптерећење бити равномерно и постепено распоређено на све грађане и правна лица, јер ће бити смањен диспаритет између стопе пореза на имовину правних и физичких лица.

Предлог одлуке утврдили су чланови Градског већа на данас одржаној седници и упутили одборницима на разматрање и одлучивање.

Стопа пореза на имовину за објекте физичких лица износиће 0,30 а за земљиште 0,15 посто. Стопа пореза на имовину за правна лица остаје у висини 0,40 посто (за објекте и за земљиште).

Разлог за доношење ове одлуке садржан је у чињеници да висина утврђеног пореза на имовину за 2016. годину, у укупно оствареном приходу буџета града за ту годину има учешће од свега 10,26 посто.

Последица овако малог прихода је ниска стопа пореза, 0,20 за објекте и 0,10 посто за земљиште, и непотпун обухват пореских обвезника односно непокретности.

Повећање учешћа овог изворног прихода у укупним приходима буџета града може бити остварено повећањем стопе пореза на имовину и повећањем обухвата опорезивих непокретности.

Повећањем стопе пореза на имовину, град Крагујевац би се приближио осталим градовима Београду, Нишу, Новом Саду.

Повећање обухвата пореских обвезника, а самим тим и непокретности остварује се пописом непријављених објеката који је започет у октобру 2017. године и који је у току.

Извештава новинарка РТК Горица Стаменовић

6 thoughts on “Од јануара друга стопа пореза на имовину?”

  1. Да ли сте ви нормални’?Шта да повећавате,кад овај народ нема за основне животне потребе.Хоћете 50% повећаање пореза на имовину овог напаћеног народа.Не,смањите ваше ничим зарађене плате и дневнице,смањите број службених путовања и трошкове репрезентације ,као и бро запослених у скупштини града.Има вас 700 запослених!!!Шта ви радите у толиком броју,односно половина не ради -НИШТА !Ако ови из опозиције ово прихвате онда су исти као и ови на власти….а прича се да им се Верко улизује….Па хајде да саћекамо и видимо шта ће бити….Али народ мора да размишља како ће да се успротиви оваквом харачу…Мајко.где је Турчин да се вратиииОн је узимао 10%, аСНС и банда 20 ПДВ плуз хиљаду пореза …

  2. Ne znam šta reći, već samo da se zna da ova odluka znači POVEĆANJE POREZA za 50%, što za ovaj siromašan narod znači mnogo.

  3. Kragujevac ima veliki broj neoporezovanioh objekata a povećanjem će biti kažnjeni svi koji su uredno i poštujući propise ove države prijavili imovinu. Slično se dešavalo i sa reprogramom komunalnih dugova ili čak otpisom istih.Drastično kazniti neprijavljivanje imovine i prvih pet godina naplatiti sto odsto veći porez takvima. Poreske olakšice urednim platišama.Prosto.

  4. Uočene su i greške u evidenciji imovine. Ima primera da se na ime pojedinaca vodi vlasništvo na parcelama na kojima nikad nisu imali u svojin niti im je bila u fizičkom posedu, s jedne strana, dok drugi pojedinci nisu u opšte operezovani na imovinu iste ili i veće površine zemljišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *