Од марта на медицинском факултету супспецијализација за лекаре у области терапије бола

На крагујевачком Факултету медицинских наука од марта почиње супспецијализација намењена лекарима специјалистима опште медицине, анестезиолозима, онколозима, неуролозима у области терапије бола.

То је потврђено на другом од укупно четри семинара на ову тему, организованих у оквиру ЕРАЗМУС плус пројекта за лекаре крагујевачког Дома здравља и Клиничког центра на Медицинском факулетету.

Семинари су прилика да лекари побољшају и надограде своја знања и вештине у терапији бола, а посебно су значајни јер се непрестано мењају лекови на тржишту.

Један од водећих разлога доласка пацијената код изабраног лекара је бол.

Детаљне анализе су показале да образовни програм медицинских факултета није довољно посвећен том најчешћем проблему пацијената али и лекара који треба да помогну пацијенту.

Канцеларија ЕРАСМУС плус организује курсеве у земљама западног Балкана ове тематике како би се унапредила знања из области терапије бола.

Планирано је и успоствљање академске мреже која ће омогућити бољу и бржу стручну комуникацију и ефиксаније лечење болова.

За лекаре Дома здравља организовани су курсеви како би се што боље и тачније разумело на који начин пацијент осећ бол, проценили различти његови типови.

На семинару се говорило о хроничном, акутном болу, лечењу слабоги умереног бола, методама физикалног третмана у лечењу бола,нежељеним ефектима.

Крагујевачки факултет медицинских наука иде и корак даље, од марта када ће бити расписан кокурс за супспецијализацију ове области очекују се прва усавршавања лекара.

План и програм супспецијлизације терапије бола који се од марта уводи на крагујевачком Факултету медицинских наука је усвојен.

После конкурса прва генерација супспецијализаната усавршаваће ову област. Очекивања су велика. Од академске заједнице, као и пацијената које бол и одводи на врата ординација.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *