Од празне паклице дувана до савршеног папира

Социјално предузеће „Задругарство“ које се бави производњом папира успешно послује у Крагујевцу већ пет месеци.

Четворица радника, који су одрасле особе са потешкоћама у развоју, од паклица дувана мануелно проздводе сирови, рециклирани, вишенаменски папир и на тај начин дају велики допринос друштвеној заједници.

Ово социјално удружење основано је са циљем указивања на важност радног ангажовања особа са потешкоћама у развоју.

Да се од празних паклица цигарета може добити савршено раван, бели или жути рециклирани, вишенаменски папир доказали су нам Иван, Драган и Никола из социјалног предузећа „Задругарство“.

Ова тројица младића, уз присуство ментора, сваког дана долазе на посао и од 10 до 15 часова ручно праве папире који се могу користити за израду календара, визит карти или графичко цртање.

Прилика да науче нови занат за ове момке веома је значајна исто колико и време проведено са пријатељима.

Ово социјално удружење основано је пре неколико месеци, са циљем указивања на важност радног ангажовања особа са потешкоћама у развоју. Уз помоћ донатора и породица одраслих особа са инвалидитетом, набављене су и машине које олакшавају процес израде папира.

Осамостаљивање и укључивање особа са потешкоћама у развоју у активан живот, у оквиру њихових способности, циљ је оснивања социјалног предузећа „Задругарство“.

Овакви програми умањују последице друштвене искључености и помажу да особе са било којом врстом инвалидитета буду боље прихваћене у заједници.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *