Крагујевац бележи раст инвестиционе атрактивности

Привреда града Крагујевца је у периоду од јануара до октобра прошле године остварила спољнотрговински суфицит од 106 милиона евра.

Због високе инвестиционе атрактивности Крагујевац би у наредном периоду могао да постане нова адреса компанија које, као одговр на кризу, релоцирају своје пословне активности.

Резултати привредних активности на територији града Крагујевца у периоду од јануара до октобра прошле године показују да је Немачка, по први пут, постала најзначајнији спољнотрговински партнер крагујевачке привреде.

Више од трећине извоза отишло је на немачко тржиште, а најзначајнији извозни производ постао је трамвај.

Последњих година бележи се раст инвестиционе атрактивности града Крагујевца, који је постао препознатљив као један од најзначајнијих центара прилива директних страних инвестиција у овом делу Европе.

Као један од разлога оптимизма у 2023. у овдашњој Регионалног привредној комори наводе наставак значајног инвестиционог циклуса, који се огледа у проширењу производних погона појединих компанија, попут “Јанфенга“ и “Вакер Нојзона“.

Привредни субјекти из Крагујевца и Шумадије и убудуће могу да рачунају на подршку Привредне коморе Србије, која ће ове године посебну пажњу, између осталог, поклонити дигиталној и зеленој трансформацији предузећа и њиховом расту кроз сарадњу са компанијама у окружењу, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан“.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *