Одржан састанак фриленсера у Крагујевцу

Након Новог Сада и Ниша, Удружење радника на интернету организовало је састанак у Крагујевцу, на коме се говорило о предлогу државе за опорезивање фриленсера, али и разматрали даљи кораци.

Кажу да им се понуда Владе не допада из више разлога и додају да чекају препоруку Заштитника грађана, од које ће зависити даље активности, при чему не искључују могућност протеста у сарадњи са другим организацијама и синдикатима.

Представници Удружења радника на интернету су у Крагујевцу разговарали са члановима о планираним акцијама за наредни период.

Планове за сада не откривају и подсећају да је понуда Владе за њих неприхватљива.

Напомињу да чекају препоруку Заштитника грађана који треба да испита да ли је Пореска управа у протеклих пет година контролисала и на који начин је едуковала грађане о овој теми.

Залажу се за прогресивно опорезивање, као и да неопорезиви део износи 37 хиљада.

Подсећају да су дали предлог да се се са обрачуном крене од 14. октобра прошле године, јер је дан пре тога објављен позив Пореске управе.

Фриленсери су капању „Пут солидарности“ започели након првих најава да ће ући у порески систем Србије, али и да ће им бити наплаћен порез ретрактивно за претходних пет година.

Тoком следеће недеље планирани су састанци у Београду, Зрењанину и Алексинцу, након чега ће Удружење радника на интеренту изаћи са јединственим предлозима.

Иначе, порцењује се да у Србији има око 100 хиљада фриленсера, од чега је две трећине активно.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *