Стање усева у Шумадији задовољавајуће

У Шумадији је под житарицама око 25 хиљада хектара, а стање усева је тренутно задовољавајуће, наводе у Пољопривредној саветодавној стручној служби.

Све биљке су у добром стању, а уколико се на листовима уочи жута боја потребно је обавити прихрану, наводе стручњаци.

Оптимални рок за припрему земљишта за пролећну сетву требало би да почне када се температура ваздуха устали на око десет степени.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде апелује на пољопривреднике да приликом сетве искључиво користе декларисано семе.

Са првим сунчаним данима, уз услов да не буде мраза и ниске температуре ваздуха, ратари припремају њиве и оранице за пролећну сетву.

Иако је тренутно стање усева добро, у Пољопривредној саветодавној стручној служби наводе да се, приликом обиласка терена, уочава појава промене интензиво зелене боје житарица.

Жутило на лишћу указује да би у најкраћем временском року требало обавити прихрану биљке како би се она боље развијала.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Институту за примену науке у пољопривреди и Пољопривредним саветодавним стручним службама апелују на ратаре да користе искључиво декларисано семе пшенице.

Предности употребе декларисаног семена су бројне. Семе је без присуства болести, корова и штеточина, контролисано је од надлежних служби, а коришћењем овог семена повећава се принос, али и стабилност квалитета.

Ратари који нису обавили јесењу припрему за сетву могу те послове да заврше са првим сунчаним данима.

Влаге у ораничном слоју има довољно, а потребно је да оптимална температура ваздуха буде око 10 степени.

У плану је да ове године ратари обезбеде милион тона хлебног зрна за извоз, што ће узроковати производњу око 300 хиљада тона брашна.

За сада је рано говорити о приносу, али уколико временски услови не буду драстично варирали, очекује се да ће овогодишњи род пшенице бити око пет тона по хектару.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *