Одрживи повратак за интерно расељена лица

Поводом отвореног јавног позива интерно расељенима и повратницима, по Споразуму о реадмисији, заинтересованим за повратак на Косово данас је организован информативни састанак.

Јавни позив спроводи се у оквиру пројекта “Одрживи повратак – подршка и оснаживање” и отворен је до 11. априла.

Попис из 2011. године показује, да на територији Крагујевца живи 13 и по хиљада расељених лица.

Преко Комесеријата, последњих пет година, збринуто је 170 породица.

Укупна вредност свих пројеката, који су до сада реализовани преко Комесеријата је готово пет милиона евра.

Циљ програма је да се подржи одрживи повратак интерно расељених заинтересованих за повратак на Косово и Метохију.

Пројекат се односи на решавање приоритетних потреба интерно расељених, кроз обезбеђивање приступа информацијама везаним за повратак, потребној помоћи при повратку као и економским оснаживањем.

Јавни позив отворен је до 11. априла. Заинтересовани могу да конкуришу за економске грантове у виду машина, алата и опреме, у вредности од 2.500 евра.

Пријаву могу поднети сви заинтересовани, старији од 18 година, који ће, такође, учествовати и на тродневним, или вишемесечним бизнис курсевима.

Акцију финансира Европска унија, посредством делегације ЕУ у Републици Србији, а спроводи је Дански савет за избеглице са Градом и организацијама “Божур” и “Свети Спас”.

Извештава новинарка Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *