Онлајн настава највећи проблем у средњим стручним школама

Све средње стучне школе наставни процес обављају на даљину, што подразумева да се, поред предвиђеног плана и програма, и стручна пракса одвија онлајн.

У гугл учионицама где се приступа и практичној настави, на највеће проблеме наилазе ученици и предавачи медицинских и школа у којима се ученици образују за производна занимања.

Могуће решење овог горућег проблема у просвети наговестио је представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који је на скупу у Крагујевцу рекао да ће, можда већ на следећој седници Кризног штаба, бити предложено да се омогући ученицима средњих медицинских школа да обаве праксу у здравственим установама, кроз договор болница и школа.

Нови талас корона вируса извео је из учионица и школских холова све средњошколце у Крагујевцу.

Средња медицинска школа са домом за ученике „Сестре Нинковић“ испуњена је вананаставним и особљем и наставницима који део дигиталних часова држе из школе.

Деца су у даљини, код куће. Праксе у клиничким условима, у овом тренутку, нема.

У кући, ученици и чланови њихових породица симулирају услове лечења. Одређене медицинско-техничке радње, попут намештања болничке постеље, или узимања бриса, у таквим условима могу да изводе, али то је ипак имитација реалне ситуације.

И Средња стручна школа у којој се образује 1.600 ученика углавном производно-техничких занимања суочила се са проблемом одржавања праксе.

Реализовање стручне праксе било је једно од водећих питања јесење Скупштине Удружења медицинских школа Србије, чији је домаћин била Медицинска школа у Крагујевцу.

Ресорно министарство и Кризни штаб одмериће сваки корак ове одлуке.

Треба наћи модел који неће угрозити ученике, болничко особље, пацијенте, али и породице средњошколаца. Ситација ће зависити од сваке локалне средине.

У Словенији, примера ради, практична настава се одвија у колико-толико нормалним околностима, али је ова земља увела учестала тестирања ученика.

То у Србији, у овом тренутку, није могуће, потврђује и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, каже да има пуно отпора међу родитељима на друштвеним мрежама и наглашава да би свако тестирање било уз сагласност родитеља или старатеља, као и да би томе претходило праћење евентуалних симтома и мерење температуре.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *