Oпштина Кнић обележила 87. годишњицу смрти краља Александра I Карађорђевића

У знак сећања на 9. октобар 1934. године, када је у Марсељу извршен атентат на краља Александра од Југославије, у селу Коњуша у Книћу данас је први пут одржана манифестација посвећена краљу Александру Првом Карађорђевићу.

Помен је почео тачно у 16.20, у тренутку када је извршен атентат.

Претходно је у Дому у Коњуши изведен уметнички програм, а за принца Филипа Карађорђевића и принцезу Даницу Карађорђевић у општинској згради приређен је пријем.

Краљ Александар Први Карађорђевић својим указима прогласио је Кнић и Гружу за варошице, значајно помогао подизање цркве у Гривцу, обнову цркве у Пајсијевићу и изградњу споменика палим родољубима из времена ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Зато су одборници Скупштине општине Кнић донели одлуку да установе манифестацију посвећену краљу Александру.

Одлуком одборника Скупштине општине Кнић, од ове године „Дан сећања на краља Александра Првог Карађорђевића” биће стална манифестација.

Реч је о културној манифестацији која ће се одржавати сваког 9. октобра у Коњуши, испред Дома културе и споменика краљу Александру.

Интересантно је да на пример Београд нема ниједан, а да Кнић има чак два споменика посвећена краљу Александру Првом Карађорђевићу.

Манифестацији су присуствовали и принц Филип Карађорђевић и принцеза Даница Карађорђевић, док су у програму учествовали Матија Бећковић, Слободан Ћировић, Милан Богојевић, Марко Марковић и певачка група „Костићи“

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *