Организовани превентивни ОРЛ и интернистички прегледи

Акција превентивних прегледа коју је покренуло Министарство здравља, ради ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, настављена је данас.

Крагујевачки Клинички центар и Дом здравља организовали су за грађане са и без здравственог осигурања, превентивне прегледе ОРЛ и интернистичке прегледе са ЕКГ-ом, мерењем притиска и гликемије.

У Специјалистичко-консултативној служби крагујевачког Дома здравља наша екипа није затекла гужву. У чекаоници неколико пацијената са тегобама.

До доласка наше екипе, у Дому здравља обавњено је око 100 превентивних прегледа. Пацијентима је мерен притисак и ниво шећера у крви, а били су организовани и ОРЛ и интернистички прегледи са ЕКГ-ом. Лекари кажу да пацијенти, углавном, долазе са уобичајеним тегобама.

У Дому здравља подсећају да грађани превентивне прегледе могу обавити без заказивања, са или без здравствене картиоце, односно здравтвеног осигурања. Додају да само трећину, од упупног броја пацијената који долазе на прегледе чине здрави грађани без икаквих тегоба.

У акцији превентивних прегледа учествује и крагујевачки Клинички центар, који је овог викенда на располагање пацијентима стваио 10 специјалиста интерне медицине са различитим субспецијализацијама.

Вршилац дужности директора Клиничког центра Крагујевац, проф. др Предраг Саздановић каже да је одличан одзив грађана.

У Дому здравља подсећају да су од почетка акције до сада обавили више од 1000 различитих превентивних прегледа. У оквиру акције коју је у новембру 2017. године покренуло Министарство здравља, до сада су организовани сви дијагностички прегледи, тврде у овој здравственој установи.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *