Оригиналне поруке страдалих у Музеју 21. октобар

У оквиру традиционалних манифестација које се организују у октобру, у Спомен парку је први пут приређена поставка „Светлост дана – оригиналне поруке из збирке Музеја 21. октобар“.

Поред изложбе, отворен је и мултимедијални сегмент сталне поставке „Крагујевац 1941.“ и приказано видео сведочење Олге Клајн. 

Изложба сведочи о задњим тренуцима живота ухапшених цивила у октобру 1941. године и њиховим порукама.

Поред збирки личних предмета и докумената које Музеј „21. октобар“ посебно чува, пажњу завређују последњи поздрави и информације које су страдали грађани остављали члановима својих породица.

У посебној збирци налазе се 43 поруке од чега је 36 оригиналних и седам копија.

Све сачуване поруке писали су мушкарци, међу којима и двојица гимназијалаца од 17 и 20 година.

Мултмедијални сегмент сталне поставке Музеја представља дигиталну допуну већ постојеће историјске Сталне поставке из 2003. године.

Након изложбе представљена су два реиздања књига „Јевреји у Крагујевцу“ и „Име и број“ аутора Станише Бркића и Миломира Минића.

Намера је да све установе културе и школе у Крагујевцу добију одређени број примерака ових књига како би биле доступне што већем броју грађана.

У кино сали приказан је краткометражни филм, сведочење Олге Клајн, једине живе ћерке тадашњег директора Прве мушке гимназије Лазара Пантелића, који је стрељан заједно са својим ђацима на месту где се сваке године одржава Велики школски час.   

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

         

One thought on “Оригиналне поруке страдалих у Музеју 21. октобар”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *