Филмски плакати југословенске кинематографије у Дому омладине

Изложба „Трагови једног времена”, коју чине филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије, представљена је и крагујевачкој публици.

У галерији Дома омладине изложено је 50 плаката филмова који су настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века, који представљају значајна дела југословенске кинематографије, као што су „Марш на Дрину”, „Капетан Леши”, „Скупљачи перја”, „Кад будем мртав и бео”, „Рани радови”.

Изложбом „Трагови једног времена” само се потврђује чињеница да носталгија за временом старе Југославије не бледи, а чини се и да филмски плакат, који је представљао важан део југословенске кинематографије, није изгубио на важности.

Из архиве Филмског центра Србије издвојено је 50 плаката, који пролазе кроз више од 20 градова Србије и поједине генерације подсећају на младост и филмске класике, а нове генерације, дигиталног доба, уче колико је филмски плакат пре 80 година био важан.

Филмски плакати су део нечије младости и зато не чуди што су колекционари старих филмских плаката спремни да издвоје велики новац за неке од најпознатијих из тог времена.

Изложба филмских плаката у крагујевачком Дому омладине биће постављена наредних 15 дана.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *