Осам слика осам академика

Градска галерија Мостови Балкана и ове године је, у сарадњи са галеријом Српске академије наука и уметности, Крагујевчанима понудила несвакидашњу поставку.

Изложено је осам слика великог формата исто толико академика САНУ.

Изложени су радови Владимира Величковића, Младена Србиновића, Марка Челебоновића, Петра Лубарде, Предрага Пеђе Милосављевића, Петра Омчикуса, Миће Поповића и Бате Михајловића.

Публици су представљена дела великана наше ликовне уметности, који су за чланове САНУ бирани током друге половине 20. века – од Марка Челебоновића, који је изабран за члана 1958, до Петра Омчикуса који постаје члан ван радног састава 1994. године.

Изложене слике, рађене уљем на платну, односно лесониту, настајале су у периоду од средине четврте до средине девете деценије 20. века.

Слике великог формата које су изложене у Градској галерији Мостови Балкана дају могућност публици да прати основне ликовне тенденције претходног столећа у српској уметности, али и да упозна поједине фазе стваралаштва уметника, чланова САНУ.

Поставка у Градској галерији Мостови Балкана је отворена до 2. јуна.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.