Осмаци почели полагање мале матуре

Око 1.700 осмака у Крагујевцу данас је полагало завршни испит из српског, односно матерњег језика, у оквиру мале матуре.

Ово је један од три теста које је потребно положити како би ученици добили услов да добију сведочанство о основном образовању и стекли право да упишу неку од средњих школа.

На територији Шумадијског управног округа има око 2600 ученика и око 3000 слободних места за упис у средње школе.

Ученици су данас полагали први од три теста у оквиру мале матуре.

Након теста из српског језика, осмаци ће наредна два дана полагати тестове из математике и први пут један од пет изборних предмета.

У ОШ „Светозар Марковић“ тестови су стигли на време и по процедури подељени ученицима.

По правилима, као и претходних година у клупама је рапоређен по један ученик и за решавање тестова предвиђено је 120 минута.

Тестирање је почело тачно у 9 часова. Ова правила важиће и за полагање тестова наредна два дана.

За упис у средњу потребно је имати што већи број бодова како би ученик имао прилику да у листи жеља одабере школу за коју се определио.

Број бодова зависи од општег успеха ученика који је постигао током похађања основне школе и броја бодова које је остварио на тестовима на малој матури.

За упис у у четворогодишњу средњу школу и гимназију, потребно је да ученик оствари најмање 50 бодова.

Што се тиче општег успеха из основне школе максимално се може понети 60 бодова, односно највише по 20 бодова за сваки разред, шести, седми и осми.

Прелиминарни резултати биће познати 25. јуна. Електронско попуњавање листе жеља и њихова предаја планирани су за 29. и 30. јун.

Коначна листа се објављује 2. јула, а расподела по школама дан касније.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *