Останак младих на дедовини пресудан за опстанак села

Опстанак села доведен је у питање, јер села остају без младих, затварају се школе и рапидно се смањује број становника који живе на руралном подручју.

Што су села удаљенија од градске средине, посебно планинска места са расутим засеоцима који су један од других често удаљени километрима, то је број људи у њима све мањи.

Демографска слика Србије је последњих деценија забрињавајућа. Сваке године је број новорођених беба све мањи, а млади који живе на селу, углавном у потрази за послом, напуштају сеоска домаћинства у којима су некада живеле вишечлане породице.

Лазар Радојевић из Миронића има дугачији план. Воли село и планира да остане на породичном имању. Лазар Радојевић живи на продичном имању у селу Миронић.

Свакога дана путује у суседно село Лужнице, где похађа наставу. Ученик је осмог разреда. Како каже, од малена је био уз деду који га је научио свим пољопривредним пословима. Успешно је савладао вожњу пољопривредних машина које се користе на њивама.

Кад дође из школе, прво одлази да обиђе стоку. Школско градиво савладава без муке. Планира да заврши средњу школу јер сматра да је образовање најважније али ће, ипак, остати да живи на селу за разлику од многих вршњака који свакога дана прижељкују градски начин живота.

Лазарев деда Петар поносан је на свог унука који му је десна рука у обављању пољопривредних послова.

Многи младићи из села уопште нису заинтересовани за пољопривреду, за разлику од Лазара који сваки слободан тренутак користи да помогне породици јер су послови на имању велики, па је свака помоћ добродошла.

Село ће опстати уколико има младе људе који остају на породичним имањима и ту заснивају породицу.

Села у Шумадији имају одличне природне потенцијале, па је у сваком од њих пожељно живети.

Лазар Радојевић из Миронића буди наду у бољу будућност, али и опстанак шумадијских села.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *