Остављене тек рођене бебе

У породилиштима главног града, након порођаја, мајке годишње оставе 50 беба.

Све чешће се, на жалост, дешава да своју тек рођену децу остављају на сметлишту, аутобуским или железничким станицама.

Према подацима које поседује Центар за социјални рад, у Крагујевцу је пре шест година било 10 напуштених беба, прошле године ни једна а ове године једно новорођенче.

Иако остављене бебе побуђују велику пажњу јавности, овакви случајеви, на срећу нису толико чести у Крагујевцу.

Статистика каже да између двоје и петоро родитеља у Србији, годишње, своју деце оставе на нечијем прагу, сметлишту, аутобуским или железничким станицама.

Када се пронађе напуштена беба, она се најпре здравствено збрињава, а за то време и након збрињавања, даље поступке предузима надлежни центар за социјални рад.

Најчешћи разлози због којих родитељи остављају тек рођене бебе су материјални, породични и здравствени.

Стручни сарадници Министарства за социјална питања објашњавају да одговорност, мајке која је оставила дете, може бити кривично правна и грађанско правна.

Тужилаштво утврђује да ли има елемената кривичног дела, а Центар за социјални рад ће у оквиру својих надлежности предузимати мере грађанско правне одговорности родитеља.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *