Отпадне воде и корона вирус

Истраживања у Словенији и Грчкој показала су да откривање корона вируса у отпадним водама може помоћи у праћењу ковида – 19.

На основу тог сазнања, Универзитет у Крагујевцу и Факултет медицинских наука урадили су пројекат о праћењу отпадних вода на територији града.

Недавна истраживања у земљама као што су Словенија и Грчка показала су да откривање корона вируса у отпадним водама може помоћи у праћењу избијања епидемије ковид 19.

Универзитет у Крагујевцу урадио је пројекат који би требало да се фокусира на испитивање вируса у канализационој мрежи.

Тестирање отпадних вода на рибонуклеинску киселину из ковида 19 спроводи се у неколико земаља у свету.

До сада објављена научна истраживања показала су да надзор отпадних вода може предвидети избијање инфекције и пре појединачног тестирања пацијената и пријема у болницу.

Тестирање отпадних вода може се користити као алат за рано упозорење, а један узорак отпадне воде може пружити податке о просечној стопи заразе на хиљаде људи.

У биолошким узорцима детектују се одређени ензими и протеини на основу којих се констатује да ли је особа заражена и на тај начин мапира како се вирус шири градом.

Уместо појединачног тестирања на хиљаде пацијената, прикупљање и испитивање малог броја узорака отпадних вода је далеко исплативије.

Подаци који ће се прикупити кроз пројекат помоћи ће епидемиолозима да боље разумеју ширину инфекције на подручју града.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *