Отворен нови Казнено-поправни завод у Крагујевцу

Новоизграђени Казнено-поправни завод у Крагујевцу један је од најмодернијих затвора затвореног типа у Србији.

Изграђен је у складу са стандардима европских затворских правила и може да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније, изјавила је, након отварања овог објекта за смештај 500 особа лишених слободе министарка правде Маја Поповић.

Вредност изградње и опремања је 30 милиона евра, од чега је Развојна банка Савета Европе кредитирала 17 милиона евра, док је 13 милиона евра обезбедила држава.

Комплекс се састоји од 11 објеката, укупне површине 22.000 квадрата.

Завод има 265 соба, укључујући собе за особе са инвалидитетом, болничке собе и самице у складу са савременим стандардима европских затворских правила.

Поседује највиши степен обезбеђења и опремљен је посебним техничким системом заштите.

Нови завод поседује и спортски блок са тереном за кошарку и теретаном, као и блок за едукације са радионицама за упошљавање осуђених.

Комплекс садржи и 11 шеталишта за особе лишене слободе.

Собе у опремљене намештајем интерно произведеним у казнено-поправним заводима у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици и Ваљеву, чиме су остварене милионске уштеде у буџету Републике Србије, јер су на изради намештаја били ангажовани осуђеници и штићеници.

У новом Казнено-поправнмом заводу у Крагујевцу радиће 270 људи, а у току је пријем 138 припадника Службе за обезбеђење.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *