Отворен пут за сарадњу са Нордијском пословном алијансом

Висока делегација која је боравила у Крагујевцу а коју предводи његова екселенција амбасадор Финске Перти Иконен посетила је и Регионалну привредну комору.

Град Крагујевц и регион Шумадије и Поморавља остварују значајан суфицит у извозу а овај регион може да понуди добре услове за сарадњу са инвеститорима Норвешке пословне алијансе.

Норвешка фирма РАП МАРИН (RAPP MARINE) представља добар пример успешне приватизације јер је потпуно ревитализовала производњу некадашње “Заставе машина” запослила 200 радника и купила још једну халу у којој се производе бродска витла у Гружи.

У Регионалној привредној комори истичу да је у 2017. години остварен извоз у износу од 1,7 милијарди евра, увоз 1,4 милијарде евра у региону Шумадије и Поморавља.

Суфицит је био највећи у тој години од свих региона у Србији.

Спољно-трговинска размена са Данском остварена је у износу од две милијареде евра.

То су подаци који говоре да је овај регион веома погодан за долазак нових инвеститора.

На састанку који је одржан у Регионалној привредној комори представници амбасада и пословних компанија представили су своје намере о инвестирању у овом региону.

Данска амбасада заинтересована је за пројекте који се односе на управљање отпадним водама, представници алијансе су лидери у пласирању пословних информација, компаније које се баве производњом вертикалне сигнализације заинтересоване су за долазак у Крагујевац а исто интересовање имају и компаније које се баве производњом опреме која се користи у енергетици.

Представници скупа најавили су Конференцију о Јавним набавкама која ће бити одржана 30. маја у Крагујевцу а у плану је организовање пословног форума на коме ће се окупити најзначајнији привредници и компаније који остварују добру сарадњу у овом региону, којима би требало да се прикључе и мала и средња предузећа Нордијске пословне алијансе, која имају намеру да дођу у Крагујевац и покрену производњу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *