Амбасадор Финске: Крагујевац пример транспарентних јавних набавки

Крагујевац је једини град у Србији, који има најбољи систем – обједињених јавних набавки, што је пресудно утицало на одлуку представника Нордијске дипломатске и пословне делегације да посети наш град.

Амбасадор Финске у Републици Србији – Перти Иконен гост је Крагујевца заједно са представницима компанија Нордијске пословне алијансе, у којој се поред Финске налазе: Данска, Норвешка и Шведска.

За високу делегацију приређен је пријем у згради града на коме се говорило о бројним могућностима сарадње са успешним компанијама овог дела Европе које остварују одличне економске резултате.

Висока нордијска делегација наводи да је Крагујевац прави пример добре праксе када је реч о обједињеним јавним набакама које градска управа спроводи транспарентно.

Због тога су и посетили град са намером да покрену иницијативу о сарадњи са великим производним компанијама које запошљавају велики број радника и остварују висок профит.

Амбасадор Финске Перти Иконен представио је десетак сарадника са циљем да Крагујевац убудуће постане место добрих инвестиција Нордијске пословне алијансе.

“Све ове компаније већ постоје у Србији, регистроване су овде и већ дуже време овде раде, тако да се надам да ће наћи интерес да се и даље развијају у вашем граду.

Све нордијске земље су заправо мале земље и градови попут Крагујевца нису мали градови за нас, наши градови су већином ове величине, отуда и наша заинтересованост.

Ви такође имате и систем јавне набавке, ми смо то из Београда већ погледали, али смо желели да дођемо и видимо како он заправо и функционише, јер смо чули да је добар, навео је амбасадор.

Нерачунајући Београд, Крагујевац је једини град у Србији који има најбољи – обједињени систем јавних набавки.

Локална самоуправа настоји да оствари велике уштеде.

Град је у великој мери отплатио заостала дуговања а добра пословна клима условила је да се за Крагујевац и улагање у овај регион опредељују бројне иностране компаније које покрећу производњу и запошљавају нове раднике.

“Ми, такође, имамо интерес да сарађујемо, имамо интерес као руководство града да обезбеђујемо нове пословне инвестиције, да запошљавамо нове људе и након овога ће наступити сигурно тзв. “B to B” разговори, односно разговори у четири ока између компанија, представника различитих команија, који ће, ја се надам, направити добре контакте и неке послове договорити” , изјавио је Ивица Момчиловић, заменик градоначелника.

Представници локалне самоуправе су овом приликом позвали директоре Јавно комуналних предузећа, чланове Градског већа, начелнике Градских управа да у складу са законским могућностима размотре сваку врсту евентуалне сарадње са Нордијском пословном алијансом.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *