Отворена изложба „Дулене 1941 – претеча Столицама“

Поводом обележавања 80 година од почетка оружаног устанка народа Србије против фашизма и Саветовања у Дуленима, у Дому синдиката отворена је изложба „Дулене 1941 – претеча Столицама“.

Изложбу је отворио Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије, у присуству Миодрага Капора, државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мирослава Петрашиновића, председника Скупштине града, чланова СУБНОР-а и гостију са подручја Косова и Метохије.

Након отварања изложбе, у Дуленима су положени венци борцима против фашизма.

На данашњи дан, 1941. године, у селу Дулене, одржано је саветовање партизанских команданата Србије, и то десет дана пре главног саветовања у Столицама, које је некадашња Југославија истицала као пресудан скуп у устаничком таласу против фашизма.

Својеврсни збор у селу Дулене био је у сенци осам деценија и није био јавно истакнут ни обележен.

У некадашњој Југославији занемариване су чињенице да је током Другог светског рата највећи број бораца Народноослободилачког покрета био из Србије, највећи број офанзива предводили су српски партизани, који су и поднели највећи терет, односно највећи број жртава у Другом светском рату.

Чланови СУБНОР-а посетили су Спомен кућу у Дуленима и положили венце на гробове палих бораца у селима Дулене и Баљковац.

Градска организација СУБНОР-а доделила је захвалнице појединцима и колективима који су допринели обележавању 80 година од саветовања у Дуленима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *