Отворена изложба „Српски новац од 13. до 21. века“

У кнез Михајловом конаку отворена је изложба „Српски новац од 13. до 21. века“. Поставка је део Октобарских свечаности и заједно је реализују Народна банка Србије и Народни музеј.

Посетиоци до 18. новембра могу да погледају монтарну културу Србије и историјат српске валуте.

Изложба хронолошки приказује српски новац из времена самосталности државе Србије, од средњег века до савременог доба. Новац носи дубоку историјску поруку, кроз неговање финасијске културе и представља процес буђења националног идентитета.

Србија се управо кроз новац сврстала у породицу европских народа јер валута представља први степен повезности државе и њеног становништва.

Интересантна и оригинална прича са којом се путује кроз време.

Основни циљ изложбе је да се на једноставан и разумљив начин јавности прикаже историјско наслеђе српске државности, духовности и свеопште културе у 8 векова, од тринаестог до данас.

Резултат дугогодишње сарадње Народне банке Србије и крагујевачког Народног музеја је, пред јавношћу изложена збирка Народне банке Србије, од њеног оснивања до данас.

Изложба је премијерно приказана јавности у Мисији Републике Србије у Бриселу, 2012. године и у Београду поводом Дана Банке 2013. године.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *