Ове године 5,75 милијарди динара за мере активне политике запошљавања

Национална служба за запошљавање резервисала је у 2021. буџет од 5,75 милијарди динара за јавне позиве у вези са мерама активне политике запошљавања,

а директор НСЗ Зоран Мартиновић каже да се ове године очекује и више од 100 различитих позива у сарадњи са локалним самоуправама у Србији у реализацији мера.

НСЗ већ почетком априла расписала 13 јавних позива, а очекује се да ће локалне самоуправе учествовати са додатних 800 или 900 милиона динара, што је била пракса и из претходних година.

Локалне самоуправе треба до 5. маја да поднесу своје захтеве за удруживање са НСЗ како би могли да се финансирају и њихови локални акциони планови за запошљавање.

Очекује се да ће се се захваљући овим средствима у програме укључити најмање 18.000 незапослених, од чега ће више од 2.000 бити особе са инвалидитетом.

Досадашњих 13 јавних позива НСЗ односе на субвенције послодавцима и незапосленима, углавном послодавцима из приватног сектора, али је један део резервисан за јавни сектор, а један део за незапослене који желе да започну сопствени бизнис.

Највећи корисници ових средстава су послодавци, а крајњу корист имаће и незапослени, јер послодавци морају да запошљавају оне категорије које су дефинисане као теже запошљиве.

Те категорије су дефинисане Националним акционим плана запошљавања и оне су годинама готово непроменљиве.

Ове године буџет је увећан за око две милијарде динара захваљући програму “Моја прва плата” у који је укључено 8.300 особа које добијају месечне исплате.

Послодавци који конкуришу на јавне позиве НСЗ морају да испуне услове дефинисане јавним позивом и то да им рачун није у блокади, да су редовно измиривали порезе и доприносе, да нису претходно отпуштали раднике и да дају одређена средства као гаранцију за она средства која су бесповратна.

Додељивање средстава по одређеним јавним позивима је већ у току, мада је највећи број јавних позива отворен до 30. новембра ове године.

Јавни позив за запошљавање особа са инвалидитетом биће отворен до краја године, а неки су конкурси отворени краће, као што је програм самозапошљавања за особе које желе да започну сопствени бизнис, који је отворен до 17. маја или програм јавних радова који је отворен до 10. маја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *