Персонална асистенција у настави на Правном факултету за студенте са инвалидитетом

Правни факултет Универзитета у Крагујевцу прва је високошколска установа у граду која је за особе са инвалидитетом увела персоналног асистента у настави.

За студије на Правном факултету определило се четворо младих људи који имају неки облик инвалидитета, а како би лакше пратили наставу Правни факултет је, у сарадњи са удружењима у Крагујевцу, предузео низ активности.

На обострано задовољство – Савеза слепих Србије и Правног факултета Универзитета у Крагујевцу – успостављена је сарадња на завидном нивоу.

Први пут је за нешто мање од пола века постојања Правног факултета слепа девојка уписала студије права.

Осим ње, на Правном факултету студирају још три студента са инвалидитетом.

Крајем прошле године на овој високошколској установи донет је посебан Правилник који се односи на друштвено осетљиве категорије међу којима су и особе са инвалидитетом.

Са овим студентима ради персонални асистент, који крајем сваког семестра доставља посебан извештај како би се утврдио степен напредовања у студирању особа са инвалидитетом.

У окружној организацији Савеза слепих Србије у Крагујевцу наводе да су са Правним факултетом остварили одличну сарадњу и да су све активности које је предузео факултет у складу са потребама особа са инвалидитетом.

Просторни капацитети, уклањање архитектонских баријера, термини рада само су неке од предузетих активности у процесу организовања наставе и боравка студената са инвалидитетом на Правном факултету крагујевачког Универзитета.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *