Пешачке и трим стазе, расвета, обновљена чесма… језеро Бубањ ускоро добија нов изглед

Једно од омиљених излетишта Крагујевчана је језеро Бубањ. На ову локацију годинама долазе љубитељи природе, излетници, пензионери, али и најмлађи Крагујевчани.

Захваљујући средствима које је издвојило Министарство културе и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и новцем који је определио град Крагујевац овај простор ће, како кажу надлежни, за неколико дана изгледати потпуно другачије.

Језеро Бубањ простире се на површини од од око три хектара и станиште је барских птица, дивље патке и црне лиске, рибљих врста пастрмке, мрене и липљена.

У језеру су настањене и бројне врсте инсеката које су интересантне за научно проучавање.

Бубањско језеро настало је на месту где је некада била стара циглана, а водом се снабдева из изворишта Бубањ код старе чесме.

Ово место радо посећују Крагујевчани који воле природу. Имајући у виду да је од града удљено свега километар, на ово место у току дана долази велики број људи.

Тренутно је у току извођење радова на уређењу језера Бубањ. Министарство трговине, туризма и телекомуникација и град Крагујевац издвојили су 80 милиона динара за изградњу трим и пешачких стаза и постављање расвете у овој зеленој оази.

Бубањ чесма која се налази на локацији jезера Бубањ једaн је од најлепших и најстаријих споменика културе старог Крагујевца.

Сазидана у 19. веку у време владавине Милана Обреновића снабдевала је водом Крагујевчане још у турско доба.

Модернији изглед добија 1922. године, јер су чесму обновили богати крагујевачки индустријалци, браћа Бојаџић.

Последњих година чесма је била запуштена, вода је неконтролисано правила мочварно тло. За потпуно уређење чесме Министарство културе и град Крагујевац издвојили су четири милиона динара.

Надлежни најављују да ће прва фаза уређења радова око језера Бубањ бити завршена врло брзо. Нове пешачке и трим стазе, расвета и асфалтирана саобраћајница дочекаће посетиоце.

У плану је постављање мобилијара за децу и бројних садржаја за игру и забаву најмлађих, што ће до краја године употпунити изглед око језера Бубањ.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *