Пети Фестивал шумадијских вина у Тополи

У Краљевској винарији на Опленцу одржан је јубиларни пети Фестивал шумадијских вина и свечано отварена реновирана дегустациона сала, која је заблистала у краљевској винарији после 70 година.

Манифестација у част вина окупила је велики број посетилаца, представника јавног, културног, политичког живота, љубитеља и поштоваоца вина из земље и иностранства.

У простору од изузетног историјског значаја посетиоцима је на располагању комплетна понуда шумадијских вина коју представља Удружење винара уз подршку Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Манифестацију је свечано отворио двоструки добитник Нинове награде и награде Меша Селимовић, познати српски писац Драган Великић.

У септембру 2013. године, тачно 110 година од оснивања Венчачке виноградарске задруге, у Тополи је, основано Удружење винара Шумадије – носилац једног потпуно новог таласа српског модерног винарства.

Ова организација је основана са јасном мисијом остваривања циљева у области производње најквалитетнијих вина са ознаком географског порекла “Шумадија”, као што су то урадиле све најразвијеније винске земље света.

Предео око Тополе и Опленца одувек је био познат по узгајању квалитетне винове лозе.

Стари Римљани су суседно село и брег назвали Винча по квалитетном вину које је добијано из изразито мирисних и укусних врста грожђа.

И данас, вино и грожђе представљају симбол сваког села у овој области Шумадије.

Ту људи борећи се са природом узгајају и производе све квалитетније и траженије вино на тржишту.

Ову сезону карактерише непогода која их је задесила пре две недеље и у пола сата нанела несагледиву штету свим узгајивачима.

Град је за тридесет минута уништио године рада.

Али и поред таквих околности, неуморно настављају рад.

Заједно са винарима, на оживљавању виноградарства у Тополи и Опленцу последње деценије, без прекида ради Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.

Захваљујући бројним програмима који су финансирани програмима Швајцарске и Европске Уније успели су да скрену пажњу државе и да Србија сада винарство сврстава у приоритете, измене националну стратегију пољопривредног развоја.

Фестивал је био прилик за свечано отварање реновиране сале која ће представљати јединствени регионални центар за презентовање понуде вина Шумадије са потпуно опремљеном дегустационом салом, продавницом и изложбеним делом.

Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља град Крагујеваци и општина Топола уз финансирање Швајцарске и Пољске обновили су краљевску дегустациону салу и заједнички раде на развоју територијалног идентитета шумадијског региона.

Краљевска винарија у Тополи један је од најважнијих ентитета за српску историју и културу производње вина.

Сам Карађорђе је на падинама при врху Опленца засадио плодоносне винограде.

Сви документи из Устаничке Србије сведоче да су виногради у атарима Тополе толико издашно рађали да није било места за смештај грожђа.

Пресудну улогу у развој овог краја имао је Краљ Петар Први који 1903. године окупља у Задругу винаре из Опленачког краја који су на хиљаду и по хектара под надзором француских стручњака производили најбоље балканско вино, коњак и шампањац.

Паралелно са маузолејем гради се краљевска винарија по француском моделу 1931. године.

И све винарије око ње радиле су успешно до Другог светског рата.

Седамдесет и више година касније рађа се и стасава нова лоза и генерација винара Опленачког краја. Крагујевчани и свет им помажу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *