„Пливање за крст часни“ – пријаве до 14. јануара

На језеру у Шумарицама, 19. јануара на Богојављање биће одржана традиционална духовна манифестација „Пливање за крст часни“.

Пријављивање учесника је у току и трајаће до недеље 14. јануара. За само два дана Спортском центру „Парк“ пријавило се 15 учесника за ово својеврсно витешко надметање.

Имена учесника биће објављена 15. јануара у Скупштинској сали у 17 часова. Епархија Шумадијска, Градска туристичка организција, Привредно друштво спортски центар „Парк“, Коло српских сестара, учествују у реализацији програма. Покровитељ је Скупштина града.

На језеру у Шумарицама на Богојављење 19.јануаура у 12 часова, 33 храбра верника, препливаће 33 метра, који симболично представљају број година Христовог живота.

Њихов мотив је да допливају до симбола вере и освоје Крст часни.

Традиционална манифестација окупља не само професионалне спортисте, већ и старије рекреативце, а више није изненађење да за Крст часни пливају и жене.

Крагујевчани који желе да учествују у такмичењу пријаве могу да упуте на затвореним базенима Спортског центра „Парк“.

У циљу безбедности, сви пливачи пролазе здравствене прегледе и ригорозне контроле, јер је температура воде веома ниска.

Било је сезона када се разбијао и лед ради одржавања манифестације. Ове године језеро у Шумарицама није залеђено, али се очекује екстремно хладна вода.

Без обзира што се годинама одржава ова манифестација и што је у питању стари народни обичај, организација је веома захтевна када је у питању здравље кандидата.

Радио Телевизија Крагујевац директно ће преносити манифестацију „Пливање за Крст часни“.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *