Сеоба књига

Кућа крагујевачке породице Бојаџић у којој се налази део књижног фонда Народне библиотеке “Вук Караџић” одлуком о реституцији враћена је власницима.

Запослени ове Установе културе чије се седиште налази у том простору већ су почели са селидбом књига, јер је одлуком Скупштине града Крагујевца пронађен нови простор у згради некадашњег Градског дома.

Град Крагујевац финансираће закуп за коришћење простора Привредној комори Србије у наредних годину дана .

Из Бојаџића куће која се налази у улици Николе Пашића запослени Народне библиотеке Вук Караџић преселиће 11 хиљада књига из завичајног простора, и више од 3 хиљаде периодичних публикација, новина, плаката, каталошких издања.

Поред тога у новом простору место ће наћи и оставштина крагујевачких писаца Милена Николића, Зарије Вукићевића и Десимира Благојевића у виду рукописа и фотографија.

На шестом спрату у згради некадашњег Градског дома који ће користити Народна библиотека има 285 квадрата па ће тако у овој згради на галерији, првом, другом, трећем и шестом спрату бити смештена богата ризница ове Установе културе.

Град Крагујевац пронашао је решење како би помогао Народној библиотеци Вук Караџић да у веома кратком року напусти кућу у којој је обављала рад и изнађе нови простор.

Осим тога град ће у наредних годину дана плаћати закуп шестог спрата Градског дома.

Иначе, библиотека Вук Караџић постоји од 1860. а од оснивања до данас селила се тринаест пута.

Данас има неколико огранака у крагујевачким насељима и на сеоском подручју. У фонду се налази више од 330 хиљада књига и око 250 хиљада периодичних публикација.

Према европским стандардима градови који имају више од сто педесет хиљада становника требало би да имају библиотеке које заузимају простор од 4 до 5 хиљада квадрата.

То подразумева и значајна финансијска средства а према речима члана Градског већа Миљана Бјелетића локална самоуправа интензивно тражи трајно решење за простор Народне библиотеке Вук Караџић.

У наредних неколико дана селидба књига и публикација биће завршена а бројне књиге наћи ће се на новим полицама које су набављене средствима Министарства културе, које је за ту намену издвојило милион динара.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *