Побољшање квалитета живота жена на селу

„Оаза сигурности“ је у мају ове године започела реализацију пројекта „Подршка женама са села за живот без насиља“.

Пројектним активностима су предвиђена и истраживања о родно заснованом насиљу у сеоским срединама у Книћу, Добрачи, Лужницама и Божурњи.

У оквиру пројекта „Подршка женама са села за живот без насиља“ организоване су инфо сесије на којима су, поред жена из сеоских средина, учествовале и чланице „Оазе сигурности“.

Говорило се о насиљу над женама, родној дискриминацији и законским решењима на која жена жртва насиља или дискриминације може да се позове.

Циљ је указивање на тежак положај жена на селу, уочавање њихових проблема и разматрање могућности за побољшање квалитета живота.

Жене са села су вишеструко дискриминисане и не учествују равноправно у доношењу одлука на свим нивоима.

Проценат мушкараца који су власници пољопривредног земљишта два пута је већи од процента жена.

Подаци показују да је више од половине жена са села формално незапослено, 60 одсто њих нема право на пензију, а незнатан је проценат оних које су власнице имовине.

Пројекат „Подршка женама са села за живот без насиља“ трајаће до маја наредне године, а реализује се на територији Шумадијског округа.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *