Почела реализација пројекта модернизације система даљинског грејања у Крагујевцу

Реализација пројекта модернизације система даљинског грејања у Крагујевцу одвија се планираном динамиком.

Инсталација нове опреме одвијаће се сукцесивно и по том моделу ће котлови на природни гас бити прикуључивани на мрежу.

У оквиру инвестиције вредне 18 милиона евра, која се финансира из кредитне линије Европске банке за обнову и развој, планирана је и санација пепелишта у кругу Енергетике, за шта ће бити утрошено око три милиона евра.

Заменом котлова на угаљ котловима на природни гас биће решен вишедеценијски проблем загађења ваздуха у Крагујевцу.

На систем даљинског грејања у Крагујевцу прикључено је 22.300 корисника, а за загревање милион и по квадрата простора током грејне сезоне потроши се око 70.000 тона угља.

Његовим сагоревањем угрожава се квалитет ваздуха у зимском периоду и нарушава животна средина.

Након готово шест деценија од пуштања у рад првог котла у градској топлани, почело је решавање овог проблема.

Модернизација система даљинског грејања је највећи еколошки пројекат у Крагујевцу и један од најбрже реализованих иностраних пројеката у оквиру Министарства заштите животне средине.

Захваљујући доброј сарадњи локалне самоуправе, државе и Европске банке за обнову и развој, које су препознале озбиљност проблема аерозагађења и важност његовог хитног решавања, осим замене котлова, биће санирана и депонија пепелишта на којој се налази око 40.000 тона пепела.

Заштита животне средине је, поред реформе у области владавине права, други приоритет Владе Републике Србије у овом мандату, а акценат је стављен аерозагађење, управљање чврстим отпадом и отпадне воде.

Да је и Крагујевац за државу приоритет у односу на друге локалне самоуправе сведочи податак да ће у реализацију три кључна пројекта којима се доприноси здравојој животној средини на територији града бити уложено нешто више од 320 милиона евра.

Инсталација нове опреме одвијаће се сукцесивно и по том моделу ће котлови на природни гас бити прикуључивани на мрежу.

Извесно је да ће од октобра наредне године гасна постројења бити потпуно у функцији.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *