Презентација Рубикове коцке у крагујевачкој гимназији


Поводом 45 година од појаве Рубикове коцке, Крагујевац је у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске реализовао је пројекат „Упознајте Рубикову коцку“.

У Првој крагујевачкој гимназији је, поред презентације коцке и пројекције документарно-образовног филма, организована и радионица.

Рубикову коцку, познату као магична коцка, изумео је мађарски инжењер Ернест Рубик.

Прве Рубикове коцке направљене су 1977. године и до 2005. године продато је више од 300 милиона примерака широм света.

Димензије оригиналне коцке су 3x3x3 са осам угаоних коцака и дванаест ивица.

Данас се на основу оригиналног модела производи и више различитих варијанти.

Поводом 45 година од појаве прве коцке Будимпеште, у Крагујевцу је у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске реализован пројекат „Упознајте Рубикови коцку“.

Након презентације, приказан је и документарно-образовни филм „Изазов коцке“ где су посетиоци имали прилику да виде историјат планетарно популарне коцке.

Организована је радионица на којој се представио Алекса Радовановић, првак Србије у слагању Рубикове коцке.

Пројекат „Упознајте Рубикову коцку“ релаизован је у неколико градова у Србији са жељом Амбасаде Мађарске да подсети на порекло коцке, али и да се младе генерације упознају са магичном игром уз коју су многе генерације одрасле.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *