Почела са радом Комисија за нестале бебе

Комисија Владе Србије за испитивање рада државних органа у свим случајевима несталих беба у нашој земљи данас је почела са радом, потврдио је за Радио телевизију Крагујевац Радиша Павловић, члан ове комисије и председник Удружења „За истину и правду о бебама“.

Према његовим речима, задатак Комисије, коју чине представници државних институција и родитеља који сумњају да су им деца нестала из породилишта, је да испита одговорност оних који су годинама спречавали истраге.  Родитељи који сумњају да су њихова новорођенчад отета из породилишта имају право да знају истину.

Расветљавању афере несталих беба, која више од 15 година потреса Србију, допринела је републичка Влада, формирањем посебне комисије која ће се бавити утврђивањем одговорности надлежних органа у овим случајевима.

Чланови ове комисије, представници пет министарстава, тужилаштва и удружења родитеља несталих бебеа, одржали су први састанак.

Надлежним органима пријављено је више од 3.000 случајева несталих беба. Највећи број њих односи се на период од седамдесетих до краја деведесетих година прошлог века.

Предлог закона о несталим бебама је од марта у скупштинској процедури, али је и даље неизвесно када ће се наћи пред посланицима. Међутим, против овог закона је више удружења родитеља несталих беба.

После пресуде Европског суда за људска права 2013. године у корист Зорице Јовановић којој је 1983. године, три дана након порођаја, речено да је беба преминула, нашој земљи је наложено да у року од годину дана омогући неханизам који ће пружити истину свим родитељима који су у истој или сличној ситуацији.

С обзиром на то да Србија за пет година, колико је од тада проло, није успоставила тај механизам, Комитет министара Савета Европе поново је позвао власти у нашој земљи да то учине. Формирањем ове комисије испуњава се део пресуде из Стразбура.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *