Почела седница Савета безбедости Уједињених нација о Косову и Метохији


У Њујорку је данас почела седница Савета безбедности Уједињених нација на којој ће бити представљен шестомесечни извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду УНМИК-а, на којој Србију представља председник Александар Вучић.

Седница је почела са малим закашњењем у 16.13 по средњеевропском времену.

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представља специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде.

Гутереш је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Уједно, он је указао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутереш је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и „привођење починилаца правди без одлагања“.

У октобру прошле године одржана је последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *