Почела сезона гљива

Удружење гљивара Шумадије које окупља око педесетак активних чланова недавно је посетило село Аџине ливаде које се налази у непосредној близини Крагујевца.

У шуми на тој локацији чланови овог удружења нашли су прве примерке пролећних гљива – “кнегиње” и “смрчак”.

Сезона гљива почела је у другој половини маја, а у шумама око Крагујевца могу се после кише и влаге када је земља топла, наћи квалитетне јестиве гљиве и попут “лисичарки” и “вргања”.

Традиционална двадесета изложба гљива на којој се сваке године излажу најбољи примерци са подручја Шумадије биће организована 19. септембра, најављују у Удружењу гљивара Шумадије.

Почетак летње сезоне гљива обележило је ницање првих примерака у околини града.

Друга половина маја је време када се у шумама појављују јестиве печурке попут лисичарки и вргања које гастрономски сладокусци сврставају у најквалитетније на српском тржишту.

За раст гљива најнеопходнија је влажност земље коју омогућују падавине али и топли сунчани дани када жива у термометру често долази до високих подеока.

Професор Природно математичког факултета др Небојша Лукић, иначе подпредседник Удружења гљивара Шумадије наводи да се последњих неколико година због недостатка влаге која потпуно изостаје у земљишту током летњих месеци јула и августа, најбољи раст гљива, уочава тек у јесен када почну обилније кише али су дани још увек топли.

Крагујевац окружују богате храстове и букове шуме у којима расту најквалитетнији примерци јестивих гљива.

Љубитељи природе и добри познаваоци гљива често се могу видети како посећују шуме трагајући за најбољим примерцима вргања, лисичарки, млечика, сунчаница, кнегиња , кајмакчара или смрчка.

Иако су шуме око Крагујевца пуне разних гљива у бербу ове намирнице требало би да иду само добри познаваоци гљива.

У шумама осим јестивих гљива расту и гљиве отровнице а како не би дошло до грешке у брању печурака и каснијем конзумирању неопходно је добро истражити свет гљива и користити стручну литаратуру.

Још боље је ослонити се на искуство добрих познавалаца гљива, наводе у Удружењу гљивара Шумадије.

Ово удружење приредиће традиционалну изложбу гљива, двадесету по реду која ће бити организована 19. септембра на Природно математичком факултету у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *