Почео процес преласка домова здравља у надлежност Републике

Процес преласка свих медицинских установа у републичку надлежност је почео.

Представници крагујевачког Дома здравља присуствовали су састанку на коме је утврђен привремени план мреже здравствених установа, који ће у јулу добити и коначну верзију.

Циљ је да се домови здравља споје са општим болницама у локалним самоуправама широм Србије. То је добар начин за ефикасније успостављање дијагнозе и адекватно лечење пацијената, наведено је у Министарству здравља.

За Дом здравља у Крагујевцу то значи два извора финансирања у овој години. Од РФЗО, али и града.

Новину у систему српског здравства пацијенти неће осетити, јер ће право на примарну здравствену заштиту остваривати као и до сада.

Али зато прелазак у надлежност Републике за овдашње медицинско особље Дома здравља значи много.

Могуће је постепено запошљавање, у првој фази скромног броја лекара, насупрот медицинским сестрама које ће држава највише запослити.

Административни кадар, за сада, не може да очекује посао у примарним здравственим установама.

У нову мрежу, односно припајање Републици, у Крагујевцу улазе Дом здравља, Завод за здравствену заштиту радника, Завод за стоматологију и Завод за хитну медицинску помоћ.

Како би се на ефикаснији и бржи начин дошло до добре дијагнозе и одмах применила терапија и лечење пацијента, усвојена је ова новина која се већ реализује како је и најављено од 1. јануара.

У припреми је читав сет нових закона који се односе на здравствено осигурање, лекове, санитарни надзор, медицинска средства, психоактивне контролисане супстанце.

Новина је припрема и покретање два нова програма – скрининг за дијабетес и депресију који ће бити организовани у 2020. години.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *