Почиње израда ЛАП-а за социјалну инклузију Рома и Ромкиња у Крагујевцу

Здравствена и социјална заштита, образовање, запошљавање и стамбено збрињавање, биће у фокусу Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Ромкиња у Крагујевцу у периоду од 2022. до 2025. године, чија израда предстоји.

Тим поводом одржан је први састанак Радне групе која ће се бавити овом проблематиком.

Локални акциони план за социјалну инклузију Рома и Ромкиња је изузетно важан документ којим се на адекватан начин приступа решавању свих проблема са којима се суочава ромска заједница.

У складу са националном стратегијом, Локалним акционим планом биће обухваћене и две нове области – партиципација и спречавање дискриминације.

Састанку Радне групе за израду Локалног акционог плана присуствовали су и представници ГИЗ-а, који у сарадњи са овдашњом локалном самоуправом успешно ради на социјалној инклузији Рома и Ромкиња, али и осталих маргинализованих група.

На територији града Крагујевца званично живе 1.482 припадника ромске националне мањине, који су се тако декларисали приликом последњег пописа становништва 2011. године.

Незванично, тај број је знатно већи и због тога из Градске управе апелују на Роме да се на предстојећем попису тако и изјасне, како би могли да користе све афирматвне мере и бенефите овог Локалног акционог плана.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.